Friday, February 10, 2012

Baitulmal + Daftar Mengundi = Derma Darah???

Dua tiga hari yang lepas....
Aku kuar dengan kawan aku fadil....
Atas bnyak urusan nak minta bantuan...
Daripada Baitulmal.....
Memang kitorang kuar sbb nk pergi sini jew...
Tapi bila sampai waktu banyak tempat...
Yang kitorang pergi aritue....
Baitulmal,pejabat pos,bank islam,maybank
Akhir sekali pusat darah negara....

~BAITULMAL~




Actually aku dengan Fadil pergi baitulmal..
Sebab kitorang nak minta...
Bantuan biasiswa IPT dari baitulmal...
Aku baru tahu bila Ikin dan kawan diye Aimi...
Try mintak bantuan nie...
Dan kawan aku aimi dapat Rm4000..
Terkejut beruk jugak la aku...
Gila la 4000...
Dan lagi aku sakit hati jugak la...
Benda nie bole mintak setiap tahun....
Selagi kita belajar di universiti....
Korang bayangkan....
Selama nie dah 4 tahun aku belajar...
Dah nak masuk tahun ke5 aku belajar kat UiTM ni....
Baru sekarang aku tahu...
Sumpah rugi kalau aku mmg layak dapat.....

Bantuan nie sebenarya lihat jugak syrat2...
Bukan semua mohon dapat....
YANG PENTING KAU ANAK KL...
ANAK JATI KUALA LUMPUR la kiranya...
Akak kat kaunter nie cakap...
Selalunya mereka akan tengok kelayakan...
Berdasarkan Gaji mak bapak..
Dan tangungan yang masih belajar....
Dan kalau dapatpun x mungkin la dapat sama...
Macam kawan aku dapat...
Mungkin sama dan mungkin lagi rendah....

So x rugi sape2 kawan aku yang baca...
Dan menetap di KL,....
Try la mintak....
X rugi pun....
Sape2 nak tahu tentang bantuan nie....
Sila2 lah ea...g search katuncle google tue....


~PEJABAT POS~
Okey lepas setel ambil borang bantuan baitumal...
Aku ngn fadil pergi ke pejabat pos lak....
Nak teman Fadil g bayar bil letrik....

Time pergi pejabat pos tue...
Fadil cakap pergi lah daftar mngundi sekali..
So aku pun pergi la daftar mengundi....
Haha....
Dah nak masuk umur 23 tahun baru nak daftar mengundi...
Ntah sempat kew x nie mengundi...
Untuk pilihanraya akan datang....

So kawan2 yang lain...
Sudahkan anda mendaftar sebagai pemilih??
Hehe....

Aku bukan apa...
Bukan malas nak daftar mengundi nie...
Sebelum nie....
Keadaan MYKAD aku yang hancur teruk...
Sampai nak buat apa2 urusan pun...
X dapat nak dibuat...
Lepas tue kira setahun yang lepas...
Sebelum aku habis belajar kat segamat....
Aku buat mykad baru....

Maka aku jadik rakyat malaysia balik...haha
Masuk belajar kat melaka...
Dengan urusan yang sangat banyak...
Dan x dew masa nk g pejabat pos dok g daftar ngundi...
Setiap kali jumpa jew tempat nak daftar...
Mesti nak cepat la...
X bawak dompet la...
(so mykad pun x bwak la)
Dan macam2 lagi la alasan...
Yang aku bole bagi sebab x daftar...
Haha....
Akhirnya aku daftar jugak.....
Kini aku seorang Rakyat Malaysia...
Yang bertangungjawab...cewah...

Jadi sesapa yang daftar lagi pergilah daftar k...
Sebelum terlewat...
(Aku pun mungkin dah lewat kowt...)
Harap2 x ada pilihanraya dalam masa terdekat ni...


~DERMA DARAH~
Okey2!!
Ini sebenarnya yang aku nak story mory ngn korang...
Atas tadi mukadimah jew....Hehe
Lepas selesai semua urusan...
Faddil nie ajak la aku g derma darah....
Derma darah??haha....
Tetiba jew hari tue nak g derma darah....

Sebenarnya banyak kali dah aku derma darah...
Pertama kali aku derma darah....
Time SEKOLAH dulu...
Time tue niat nak ponteng kelas ngn kawan2 aku...
Dengan alasan nak derma darah...
Sekali betul2 g derma darah...
Tapi x semua geng aku derma...
Sebab ada yang kurang berat la...
Makan ubat la...
Macam2 la lagi....

Jadi kami pun pergilah ke PUSAT DRACULA NEGARA....
eh silap...
Pergi ke PUSAT DARAH NEGARA...
Untuk menyerahkan darah kami...




Inilah rupa bangunan yang meragut banyak darah...
haha...
Bangunan nie kalau yang mana orang KL...
Bangunan nie disebelah...
Bangunan BALAI SENI NEGARA...

OKEY...Ini lah rupa aku ketika menderma....

Sayang x dapattangkap gambar...
Time dia cucuk jarum besar tue ke tangan aku...
Sebab nnt kacau diye time nak cucuk..
So dapat tangkap dekat macm nie jew..
Pedulikan perut buncit aku k...
Nurse tue patut cucuk perut aku jew...
Ley aku derma lemak aku sekali...haha


By the way...
Sebenarnya peralatan yang ada...
Di Pusat Darah Negara nie....
Lebih lengkap...
Dan sedikit canggih la...
Jika dibandingkan dengan...
Kempen derma darah yang dorng buat merata2...
Yelah kan...
Kata kempen..
Kesana kesini minta darah..
Mesti perlatan ala kadar jew kan...
Kat pusat derma darah nie alatan diye semua..
Tersusun...
Okeylah...
Memuaskan....
Okey ini Faddil...
Kawan baik aku...
Kepada yang belum pernah tahu...
Lagipun rasenya sebelum ni...
Namanya saja yang keluar kat blog aku...
Gambar diye x dew lagi...
So ini lah faddil...
KAwan dar form1 sampai la skng....
Dah masuk 11 tahun dah..
Aku berkawan dengannya...

Setiap kali cuti....
Balik KL...
Diye nie la yang dok lepak ngn aku....
Lepak minum dan mcm2 lagi....
Dia lambat seket dari aku derma darah...
Sebab bila doktor jawab dah makan belum pagi ni...
Diye jawab belum....
X pasal2 kene makan dulu....
Itupun PDR jugak provide....
Dorang bagi diye makan nasi lagi...
Bagus kan....

bagus jugak dia lambat sedikit...
Sebab dia dapat tangkap gambar aku...
Aku dapat tangkap gambar dia...
Kalau x mmg x da la gambar aku derma darah...
Selama aku derma darah nie pun...
Selalunya aku derma sorang....
Jadi x dew kawan nak tangkap gambar aku....

Okey ini muka lepas derma darah...
Lepak kat kafeteria PDR...
Dorang bagi kitorang...
LEPAT,ROTI dan AIR MILO ATAU NESCAFE...

Bila fikir balik...
Aku ingatkan x ramai yang derma darah....
Tapi rupanya,,,
Ramai okey....
Aku siap kene amik giliran...
Kat angka giliran aku...
Aku orang yang ke148 orang kowt...
Satu hari agak2 ada la 180 hingga 200 orang...
Agaknya yang derma darah...
Bagus jugaklah RAKYAT MALAYSIA nie...

~NOTA KAKI~
Lepas pergi mintak bantuan baitulmal....
Aku tunaikan kewajipan aku sebagai rakyat Malaysia.....
Aku derma darah untuk Rakyat Malaysia..
Harap2 dapat la aku bantuan baitulmal nie....
HArap2 berkat apa yang aku buat hari tu....
Hehe....

P/S : Tetibe teringat pesanan dari SAMI VELLU..
"Marilah kita beramai2 menderma dara"
(Padahal nak sebut "darah")

Friday, January 27, 2012

Kerajaan +Terima kasih + Voucher Buku = Buku ker yang dibeli??

~Kerajaan + Terima kasih~




















Kerajaan Malaysia...
Ataupun sekarang lebih dikenali sebagai...
KERAJAAN 1 Malaysia....
Pimpinan Dato Seri Najib Tun Razak...
Ketika Belanjawan 2012 yang lepas telah memberi perhatian...
Yang lebih kepada bidang pendidikan negara kita...
dengan memberi banyak bantuan....
Antaranya ialah Bantuan sekolah sebanyak 1oo ringgit...
Pelupusan pembayaran yuran sekolah.....
Dan salah satunya adalah bantuan BUKU SEBANYAK RM200....
Syukur alhamdullilah....
Akhirnya bnyak jugak perkara yang dipertimbangkan...
Pada pendidikan....
Walau pun ramai kata yang bajet kali ini....
Adalah Bajet pilihanraya.....
Sebab pilihanraya nak dekat...
Bagi menarik undi dan perhatian rakyat malaysia....
Yakni mengundi....























Tapi aku x kisah la...
Peduli la kata dorang...
Kalau apa kerajaan buat pun memang dorang akan kata x bagus...
Kerajaan buat sesuatu...Pembangkang bangkang...
Apa pembangkang buat kerajaan akan perlekehkan....
itu adalah perkara normal...itu adalah politik...
Asalkan apa yang baik...
Rakyat dapat....
Bagi aku...
Apa yang bagus....Aku akan sokong...
X kira pihak mana yang memberi...
Sebagai contoh aku sebagai mahasiswa mendapat Bantuan buku Rm200...
Dalam bentuk voucher....
DAN AKU BERTERIMA KASIH...
Atas bantuan kerajaan Malaysia....

~VOUCHER BUKU~


















Inilah rupa bantuan BukuRM200...
Dalam bentuk voucher....
Mula diedarkan pada penghujung bulan januari...
dan ini antara kedai buku yang menerima Voucher buku1 Malaysia...
1) Syamoz Sdn Bhd
2) Syarikat Muda Osman Sdn Bhd
3) BN Supplies & Trading
4) Dynamik
5) Popular Bookstore
6) Boarders
7) Arena Ilmu
8) A/C Book sdn Bhd
9) Syarikat My Bookstore Sdn Bhd
10) Uniworld Bookstore
11) MPH
12) Kinokuniya
13) Semua kedai buku Di IPTA masing2

So lepas nie mungkin makin berkurang x banyak pun sikit la...
Beban korang nak beli buku teks korang yang tebal2 tue kan....
X la rasa terkilan sangat nnt beli buku tebal2....
Pastue kita guna nnt ujung2 sem baru bukak....
Kadang2 beli x guna pun...sebab lecturer suh beli..haha..
Jadi x la terkilan atau rase rugi...
Sebab tue duit kerajaan kan,..haha...gurau...

~BUKU KE YANG DIBELI???~
Ya!!!yang menjadik persoalannya sekarang.....
Buku ke yang dibeli oleh kita???
Buku ke yang dibeli oleh mahasiswa dan pelajar malaysia??
Rata2 kawan aku yang mendapat voucher nie....
Hampir 70peratus (aku agak2 la..)...
Telah mengunakan voucher buku nie separuh atau dah habis guna....
WALAUPUN SEKARANG NI SEDANG CUTI SEMESTER(Bagi plajar degree)...
Voucher buku nie dapat ketika final week ritue...
So sem dah abes...
UiTM bagi kat student...
Untuk sem depan punya buku....
Tapi dah diguna dah....
Ada yang beli NOVEL,BUKU KOMIK, MAJALAH,...
Dan macam2 lagi...
Yelah kan....
Sekarang nie kedai buku pun bukan setakat jual buku jew...
Macam2 kowt.....
Coklat la....Album gambar....Dakwat printer....
Frame dan macam2 lagi....

Sebagai contoh adik aku ritu beli Pen pelbagai warna....
haha....itu pelik....
Pen yang sebatang 4 5 engget....
Macam2 warna diye beli....
Adoyai....haha...

Cadangan aku sebenarnya....
Apa kata buat peraturan....
Voucher buku nie...
Hanya sah di kedai buku di IPTA masing2 jew....
Supaya dorang dapat sekat nafsu (BUAS) pelajar...
Membeli benda lain selain buku ilmiah....
kan senang....
X Payah dok kecoh2....
PELAJAR salah guna wang bantuan....
Jual voucher la beli brg lain la....
Dah rule x ketat...
Semua pelajar amik peluang la.....

~NOTA KAKI~
Aku nie pun dok tahan nafsu jew tengok voucher aku,...
Rasa nak shopping jew kat kedai buku...
Nak2 popular....
Macam2 ada!!!haha
Tapi tahan....
Guna tuk beli buku sem depan...hehe....
Harap2 x guna la voucher tue sebelum tiba masa nya....=)



Menghilang + Sibuk + Final = Cuti Semester

~~~~MENGHILANG~~~~~~


















Assalamualaikum Semua..
Lama rasanya aku tinggalkan blog aku...
Lebih kurang hampir 5 bulan...
Aku menghilang....
Hilang xtanpa dijejak bagi kawan yang diluar kawasan melaka...
haha...
Yang kat melaka...
memang la nampak aku....=p


~~~~~SIBUK SANGAT~~~~~~















Aku x tahu la...
Napa lama sangat aku x kesini....
Mungkinh kerana terlampau sibuk....
Semester nie aku rasa semester paling sibuk....
Assigmentnya....
Mak haih....
Bertimbun2....
Ambil 6 subjek tapi...
Rasa macam amik berbelas2 subjek...
Dah la kali ini....
Lecturer punya demand..
Nak suruh present semuanya....
Yang pelik2....
Kalau dulu just ada slide dan present....
Tapi kali ini kene ada sesuatu...
Yang lain dari yang lain....
Macam2 la kami buat....
Ada roleplay la....
Buat present ala2 talkshow....
Siap menyanyi bagai.....
Siap ada fashion show lagi...haha

So memang busy la sangat...
X ada masa nak on9 24 jam...
X dew masa nak membebel....
x dew masa nak mencari pasal....
X dew masa nak berkawan....
Yang ada masa buat assigment....
Tengok movie.....
Movie??haha...
Itu pun tengok dalam laptop...
Kawan download aku tengok...
Sampai la ke hujung sem...

Sem nie pun aku jarang gila kowt pergi berhibur ke apa....
Bab karaoke....
Jangan ckp la...
Kalau dulu hampir tiap minggu aku karok...
Tapi sem nie mmg jarang giler....
Aku pun kdg2 tak tau apa yang aku busy sangat...
Plus memang aku sengkek sikit sem nie...
Fulus x adew..haha...

~~~~FINAL EXAM~~~~~



















okey nie aku nak ckp tentang final plak....
Aku bila pikir balik...adoyai...
Risau plak aku pikir....
Macam banyak jew yang aku jawab guna KBKK jew....
Stand for??"Kau Bodoh Kau Kencing" jew...
haha...
Harap2 result kuar nnt ok la...
Paling bangsat pun lulus la wei!!=)

~~~~CUTI SEMESTER~~~~





















Cuti semester...
X tahu la aku nak cakap....
Seronok kew x....
Seronok dapat rileks2...
Tapi x seronok bila pikir bila la nak abes belajar nie....
Asyik dok cuti jew....
Nasib baik la cuti sebulan jew....
Kalau berbulan2...
X tahu la aku nak buat apa....


~NOTA KAKI~
Skang la baru ada balik mood aku nak berblogging...
Harap2 lepas nie x hilang lagi...hehe

Tuesday, August 9, 2011

Alam Flora


ALAM FLORA.....
Seperti yang kita tahu.....
Bagi yang duduk di kawasan...
KUALA LUMPUR & SELANGOR...
Kalau kita nampak lori tue dtg di perumahan kita jew...
Ok dorang datang nak ambil sampah....

Yang akhirnya......
Akan dibawa ke suatu tempat.....
Dimana semua sampah dikumpul dan dilupuskan.....


Ok itu yang kita semua nampak....

Tapi pada masa sekarang....
Kat tempat aku....
BUKIT AMAN.....
Aku x tahu la tempat korang....
Mereka nie datang bukan dtg mengutip sampah semata2...
Kalau dulu dorang datang angkut tong sampah...
Bawa ke lori dan bush!!...
Masuk dlm lori dan blah....
Tapi kini mereka datang....

Ambil satu persatu sampah....
Keluarkan....
Asingkan....
Pilih......
Dan ambil semua benda yang boleh dijual....
Di tempat barang terpakai....

Kalau dulu hanya 15 minit diperlukan untuk mengambil...
Sampah sarap di tempat aku.....
Tapi sekarang...
Ianya mengambil masa hampir 2 hingga 3 jam...

Kalau dulu pemandu diye duduk jew kat lori...
Skang nie ikut kuar sama....
Kutip jugak bnda yang bole dijual...

Yeah!
Inilah intiatif yang diambil oleh pekerja Alam Flora...
Membuat 2 kerja dalam satu masa....
Ok la kan...
Menambah pendapatan sendiri......
Bagus.....

Tapi kan....
Masalahnya.....
Lepas dah selongkar.....
Dorang x kemas!!!!
Abes bersepah smpah2 yang kecil2...
Dan ulat bersepah sana sini.......
Haish...
Itu yang buat orang semua geram....

Nie hah...
Video yang menujukan dorang selongkar satu persatu...
Sampah sarap....


video

X cukup main tinggal jew tempat kejadian...
Time tengah kutip....
Sibuk bergaduh......
Cakap dlm bahasa tamil...
X paham aku...
Tapi dari aku tahu aku tanya kat....
Tukangsapu sampah...
Dorang sibuk berebut barang..haha..


~NOTA KAKI~
Tapi dorang memang bagus....
X kire kotor x kotor...
Dorang selongkar jugak...
Sebab dorang tahu...
IANYA BUKAN SEKADAR SAMPAH....
TAPI IANYA MEMPUNYAI NILAI.....
Kalau kita...
Ianya sampah semata2 kan.....

Astro yang cibai...


Astro...
SApe x tahu apa itu Astro???
Sape x tahu g bunuh diri skng.....
Haha.....

Dari apa yang aku bace baru2 nie......
Pelanggan astro sudah mencapai 3 juta pelanggan....
Dan jumlah pelanggan makin meningkat dari hari ke hari.......

Walaupun dah ramai....
Tapi mereka tetap menaikkan bil pelanggan mereka....
Kerana dorang kata kos operasi mereka semakin meningkat...

Semua orang bengang.....
Semua orang marah bila bil naik......
tapi x ramai pun yang berhenti guna astro....
Sebab apa...
Skang nie bole dikatakan kemestian....
Untuk semua rumah yang ada Televisyen.....
Mesti nak pakai astro....

Yelah bayangkan la.....
Kalau x pakai astro.....
Kita cume boleh bukak...
6 saluran jew.....


Itupun kalau kita rajin la....
Nak carik semua saluran yang ada....
Kalau jumpe pun...
Mutu kualiti saluran yang kita dapat...
Macam zaman tahun 1980 an jew kan.....
Itu pun zaman dulu punye lagi cantik gambarnya kowt....

Jadi dengan adanya astro...
Kita boleh bukak semua channel yang kita nak....
(kalau channel tue kita langgan la kan....)
Cakap jew. cerita apa....
Semua boleh bukak.......

SEPATUTNYA ASTRO INI....
Menghiburkan kita kan???
Menyenangkan kita kan????
Jadik bila BIL naik pun...
Ada apa hal kan.....

TApi masalahnya sekarang!!!!!
Cube korang tengok VIDEO yang aku upload sekali nie....

VIDEO 1 : SERVICE YANG LEMBAP NAK MAMPOS

video


VIDEO 2 : RANCANGAN YANG NTAH APA MOTIF NTAH...

video

Mintak maaf kalau video nya bosan....
Sebab nya aku upload nie....
Sebab aku nak tunjukan bukti....
Tentang kecelekaan ASTRO....

Yea....
Macam video pertama tue....
Korang bayangkan......
Setiap kali aku nak on astro jew....
Aku mesti kene tunggu hampir 15 minit....
Yang aku rakam tue baru sedikit.....
Kalau aku rakam dari awal...
Mahu ketaq lutut aku....
Memang haram betul ASTRO nie....

Video kedua plak......
Aku pun x tahu apa saluran tue....
Aku macam baru tahu diye wujud hari itu...
Rancangan diye.....
Cuma tunjuk ikan emas dalam akuarium...
WTF???
Apa motif la syial rancangan tue.....
Aku tengok lama2 pun...
Bukan boleh tenang fikiran aku...
Makin geram dan nak mencarut plak....
Buat pening kepala aku jew aku tengok...
Ikan emas kesana kesini...
Macam Haram....haha


~NOTA KAKI~
ASTRO MEMANG BABI!!!
FULLSTOP!!!

Friday, July 29, 2011

Friendship

How can i be your BESTFRIEND......

If u never be honest with me.......

Everytime i ask "ARE YOU OK??"
You always said "OK".....

But I know and YOU also know....
Actually we are not okay...
So we always pretending that we are okay....
So tell me what can i do to save our Friendship??


~NOTA KAKI~
Bukan x ambil peduli.....
Cume x tahu apa nak dilakukan....

Wednesday, July 6, 2011

Happy Birthday Sayang!!



Semoga panjang umur murah rezeki.....
Dab sentiasa bahagia bersama orang tersayang....
=p

~NOTA KAKI~

LOVE U FOREVER n EVER
Cinta Sayang sangat2...


Tuesday, July 5, 2011

Kisah Pemandu Zalim dan Si nenek...

Pada bulan yang lepas....
Ketika aku habis Intersesi....
Sewaktu aku balik ke...
KUALA LUMPUR tue.....

Macam biasa la....
Sesampai jew aku kat Masjid Jamek...
Disebabkan malas nak berjalan kaki...
Dan jugak dengan beg aku yang berat2 tue...
Aku suh la bapak aku amik aku....

Macam biasa yang aku buat...
sementara menunggu....
Aku duduk kat atas pagar tepi Lrt masjid jamek...
Yang kalau adew orang tolak aku
Memang bole trus jatuh ke sungai klang ngn sungai gombak tue...
Haha..(x dew kene mengena...)
Duduk aku disitu sambil menunggu....

Sampai la suatu saat dan ketika...
Lampu merah untuk kereta bergerak...
Maknanya lampu Hijau untuk pejalan kaki berjalan kan....

Ok itu biasalah....

Yang luar biasa nya hari itu....
Adew la seorang nenek nie.....
Dalam 70an kowt...
Aku agaklah kan.....
Tengah melintas.....
Nenek nie mcm selalu la yang kita tengok....
Jalan sangat2 perlahan kan....

Aku tengok jew la.....
Sampai la satu saat...
lampu dah merah bg pejalan kaki....

Korang tahu apa berlaku.....
Nenek tue baru separuh melintas....
Dan kereta terus meluncur laju kowt....
X bagi peluang nenek tue lintas abis....
Aku punye la terkejut....
Terus aku bangun tahan kereta...
Dan kasik nenek tue melintas dulu....

Ya Allah....
Tuhan jew tahu betapa terkejut nya nenek tue....
Tengah2 melintas keta dah jalan.....
Sampai aku yang kat tepi pun terkejut sama OK!!!

Apa punya ADAB la pemandu zaman sekarang nie....
Agak2 la wei kalau nak kejar traffic light pun...
Nenek kowt.....

Cube bayangkan jew la....
kalau itu nenek korang....
Senang cite anggap la itu Mak korang....
Korang marah x kalau itu yang berlaku pada mak korang...
Agak2 la....
Kesian kowt......

Nenek nie pun satu...
dah tahu sorng x larat nak jalan...
G jalan sorang2....
haish....
Anak diye lagi bengong.....
Biar mak diye jalan sendiri.....

Aku kalau jdik nenek tue pun....
Mara kowt....

Tapi nenek tue....
Lain plak.....
Diye lepas melintas tue....
banyak plak tenaga diye bercakap...
X berhenti bercakap....
Yang penting aku x paham.....
Aku cume dengar diye kata...
diye nak balik umah kat Sentul Timur....
Aku pun bawak jew la diye kew stesen....

~NOTA KAKI~
Aku bagi pihak nenek tue....
Ingin smpaikan satu pesanan.....
Kepada semua pemandu yang zalim....
Pada hari itu.....


FUCK OFF!!!
Harap2 benda tue...
peristiwa tue berlaku pada kau..
Atau ahli keluarga kau tue....

Sendiri masak, sendiri makan, sendiri gemok.....

Cuti semester nie....
Katanya aku nak keje x keje2....
Tahu ape keje aku kat umah....

Haha..
X abes2 aku buat....
Kek batik...
Agar2...
Puding koktel...



~NOTA KAKI~
Sedang mengemukkan diri sendiri....
Sendiri buat...
sendiri makan....
Sendiri gemok la oi...
hahaha....
Adoiii.....


Wednesday, June 8, 2011

Sedarkah diri ini???

Kekadang kita x perasan....
Yang kita nie terlampau....
Mengambil hal orang lain....
Dan erti kata yang kasar....
PENYIBUK.....

Memang x salah kalau kita nak menyibuk...
Tapi kadang2 menyibuk tue pun...
Ada batasnya....
X semua kita bole masuk campur...

Lagi2 kalau ianya adalah peribadi kepada seseorang....
Kadang2 x tahu la...
Best sangat kew ambil tahu orang lain punye hal...
Kalau setakat amik tahu x apew...
X kesah...
Tapi perlu ke nak masuk campur...?
Perlu kew nak sesuka hati jew judge seseorang....
Betul atau tidak???
Baik atau jahat???

Jangan lah asyik fikir diri itu betul...
Kadang2 kita nie kene juga tengok....
DIRI KITA INI SENDIRI....
Betul atau salah??

Kalau kita lihat orang lain....
Buat sesuatu yang kita kata ianya salah....
Dan pada masa yang sama....
Diri tue pun buat perkara yang sama....
Layakkah kew kita nak Berkata2???
Aku rasa tidak....
Walaupun kita kata ianya teguran...
Sebelum kita menegur...
Apa kata baiki diri itu sendiri....
Sebenarnya itu adalah lebih baik....

Daripada kita anggap kita sudah berubah....
Sedangkan tidak la sangat...
Daripada kita berlagak alim dan baik sangat....
Rasenya lebih baik muhasabah diri tue dulu....
Sebelum berkata sesuatu...
Yang kurang enak tentang seseorang...
Dibelakang orang itu....

Kalau lah rase diri tue sangat betul...
Kenapa tidak....
Berdiri dihadapan orang yang dikata itu..
Dan katakan KAU SALAH...
Itu adalah lebih baik....
daripada cakap belakang....
Dan orang tu tahu daripada orang lain...
Sebenarnya itu lagi menyakitkan.....

Jangan la ingat...
Diri tue bersih dari segala dosa...
Sebab rasenya menjaga tepi kain orang tu...
Lebih banyak mendatangkan fitnah...
Sebab ambil tahu tanpa tahu ape2...
dan buat cerita sendiri.....
Itu la dosa yang paling besar sebenarnya....
Dosa fitnah namanya.....


Bila orang diam...
Makin menjadi2.....
Kononya orang tue berubah......
Sedangkan....
Kita sendiri yang berubah...
Dan kata pada orang lain...
Orang tue yang berubah....
Tidakkah kalau kita buat macam tue...
Kita layak dipanggil CELAKA???
Yea..memang layak sangat....


Sampi kan semua orang kita x suke...
Semua orang kita kata salah..
Menjengkelkan....
Kita buat macam diri kita nie sangat betul...
Sampai kita rase kita yang terbaik...
Kita la yang terhebat....
Sampai rase kita boleh hidup...
Dan berdiri dengan sendiri.....
Sedangkan x sedar kita sebenarnya seperti...
Katak dibawah tempurung......
Dan kepala otak kita sendiri dah macam....
Kepala otak katak tue....
Berlagak nak mampus...
Rasa diri tue hebat....
Rasa yang semua orang salah...
Dan kita sentiasa ingin yang terbaik...
Sedangkan kita sendri bukan la yang terbaik....


Teruskan lah perangai yang macam tue.....
Teruskan.....
Sampai satu hari nnt kita sedar...
Kita tidak betul seratus peratus....
Time tue...
Sedar pun x guna...
Bila hilang kawan disisi...
Yang sorang pun x nak amik tahu tentang kita....
Time tue agaknya baru kita nak sedar....

Kita ini hidup bermasyarakat...
Bermasyarakat maksudnya...
Hidup bersama....
Berdiri bukan saja pada kaki sendiri...
Tapi atas bantuan orang lain juga...
Itu namanya saling menjaga...
Bukannya saling menyibuk....

Sedar2 kan la diri tue...
Setiap yang kita buat...
Kita akan dapat balasan pada satu hari nnt....

Sama2 la kita berubah....

~NOTA KAKI~
Mungkin aku sendiri salah...
Mungkin aku sendiri berubah...
Tapi ingat la sebab apa aku berubah....
Itu yang selalu aku ingat kan...
Pada kawan2 yang cube mengatakan aku berubah...


Sunday, May 29, 2011

Date~Shopping~Hadiah Birthday~

Okey....
Minggu nie aku balik umah....
Mula2 tak mahu balik....
Tapi lepas lecturer cakap...
Kelas hari isnin cancel diye x dew....
Aku terus rase nak balik....
Meninggalkan melaka yang bosan...
Intersesi yang bosan....
Ape2 jew la yang bosan..
Haha..

Yang pasti aku bosan.....
Maka sampai la aku kat umah.....

Pastu hari jumaat dan sabtu...
Macam biasa la kat umah...
Walaupun kat umah...
Tapi aku x bosan....
Banyak benda aku bole buat...

Hari ahad plak..
Date ngn Si dia...
X rancang pun nak kuar...
Mula2 rancang nya minggu depan....
Nak kuar...
Tapi sebab dah balik minggu nie...
Dan kebetulan ikin pula x ikut...
Family diye anta adik diye balik kampus...

Maka kuar la kami berdua...
Jalan2....sebab x rancang kan...
Maka kuar jew la main ikut suka jew...
Haha...

Ikin nak carik seluar jeans....
So pergi la carik kat Times Square...
Sekali time kuar...
Amik kau...
Bershopping sakan kami.....
Gaga....

Ikin beli suar jeans....
Aku pun beli suar jeans...
Pastue diye beli kasut...
Aku pulak beli beg....
Tapi...
Paling aku suke....

Tadaaa!!!



Hehe....
Nie la Hadiah Birthday aku....
Advance siket...
Dapat awal....
Sebab minggu depan.....
Belum tentu kan dapat kuar ngn ikin....

Sangat suke....
Dan yang penting sepasang dompet kami...
Gaga....

Lagi pelik....
Dompet aku yang panjang....
Ikin punye yang pendek....
Terbalik sudey...
Ngeh2...


~NOTA KAKI~
Seronok sangat dapat kuar tadi....
Thanx sayang untuk Dompet tue...
Love u lebih2 la....
Akan jaga dompet tue elok2....
Hihi.....

Monday, May 23, 2011

Kantin sekolah sekarang....


Okey...
Aku tahu ini isu yang dah lapok....
Dah lama.....
Tapi aku tetap nak bebel pasal ini...

Owh!!WTF??

Kalau aku sekarang masih bersekolah...
Adakah mungkin aku akan merusuh bersama2 kawan....
Dan abg akak makcik dan pakcik kantin....
Dan buat sepanduk!!!






Gagaga....
Takziah la kat budak sekolah zaman sekarang....
Dah gemok sangat.....
Makanan pun disekat...
Haha....

Apalah...
Buat apa nak sekat makanan kat sekolah....
Ingat boleh kawal masalah obesiti mereka....
Ea come on la....
Dorang x bole beli kat sekolah...
Dorang bole beli kat luar kowt....

Nasi lemak hanya bole dijual 2 kali seminggu??
Owh tidak...
Nasib baik dulu x kesah..
kalau x abes...
'Sebab dulu kat sekolah kadang2...
Aku jual nasi lemak kat member..
Abes periuk nasi aku kalau x...
Haha

Harap2 la...
Dengan kawalan makanan....
Dapat la kurangkan Maslah obesiti terhadap budak nie....

~NOTA KAKI~
Tapi aku x rase berkesan.....
SEDANGKAN....
Rokok yang mmg diharamkan....
Untuk budak sekolah pun........

Masih mereka boleh hisap....

Ini kan pula makanan yang diharamkan jual disekolah...
Senang sangat budak2 nak seludup masuk makann tue...
Gagaggaga.....

~NOTA KAKI 2~
Kiranya apa yang dimakan....
Oleh budak sekolah sekarang agaknya ea???

Intersesi yang membosankan.....

‎__̴ı̴̴̡̡̡ ̡͌l̡̡̡ ̡͌l̡*̡̡ ̴̡ı̴̴̡ ̡̡͡|̲̲̲͡͡͡ ̲▫̲͡ ̲̲̲͡͡π̲̲͡͡ ̲̲͡▫̲̲͡͡ ̲|̡̡̡ ̡ ̴̡ı̴̡̡ ̡͌l̡̡̡̡.__‎__̴ı̴̴̡̡̡ ̡͌l̡̡̡ ̡͌l̡*̡̡ ̴̡ı̴̴̡ ̡̡͡|̲̲̲͡͡͡ ̲▫̲͡ ̲̲̲͡͡π̲̲͡͡ ̲̲͡▫̲̲͡͡ ̲|̡̡̡ ̡ ̴̡ı̴̡̡ ̡͌l̡̡̡̡.__‎__̴ı̴̴̡̡̡ ̡͌l̡̡̡ ̡͌l̡*̡̡ ̴̡ı̴̴̡ ̡̡͡|̲̲̲͡͡͡ ̲▫̲͡ ̲̲̲͡͡π̲̲͡͡ ̲̲͡▫̲̲͡͡ ̲|̡̡̡ ̡ ̴̡ı̴̡̡ ̡͌l̡̡̡̡.__

__̴ı̴̴̡̡̡ ̡͌l̡̡̡ ̡͌l̡‎__̴ı̴̴̡̡̡ ̡͌l̡̡̡ ̡͌l̡*̡̡ ̴̡ı̴̴̡ ̡̡͡|̲̲̲͡͡͡ ̲▫̲͡ ̲̲̲͡͡π̲̲͡͡ ̲̲͡▫̲̲͡͡ ̲|̡̡̡ ̡ ̴̡ı̴̡̡ ̡͌l̡̡̡̡.__*̡̡ ̴̡ı̴̴̡ ̡̡͡|̲̲̲͡͡͡ ̲▫̲͡ ̲̲̲͡͡π̲̲͡͡ ̲̲͡▫̲̲͡͡ ̲|̡̡̡ ̡ ̴̡ı̴̡̡ ̡͌l̡̡̡̡.__‎__̴ı̴̴̡̡̡ ̡͌l̡̡̡ ̡͌l̡*̡̡ ̴̡ı̴̴̡ ̡̡͡|̲̲̲͡͡͡ ̲▫̲͡ ̲̲̲͡͡π̲̲͡͡ ̲̲͡▫̲̲͡͡ ̲|̡̡̡ ̡ ̴̡ı̴̡̡ ̡͌l̡̡̡̡.__

‎__̴ı̴̴̡̡̡ ̡͌l̡̡̡ ̡͌l̡*̡̡ ̴̡ı̴̴̡ ̡̡͡|̲̲̲͡͡͡ ̲▫̲͡ ̲̲̲͡͡π̲̲͡͡ ̲̲͡▫̲̲͡͡ ̲|̡̡̡ ̡ ̴̡ı̴̡̡ ̡͌l̡̡̡̡.__‎__̴ı̴̴̡̡̡ ̡͌l̡̡̡ ̡͌l̡*̡̡ ̴̡ı̴̴̡ ̡̡͡|̲̲̲͡͡͡ ̲▫̲͡ ̲̲̲͡͡π̲̲͡͡ ̲̲͡▫̲̲͡͡ ̲|̡̡̡ ̡ ̴̡ı̴̡̡ ̡͌‎__̴ı̴̴̡̡̡ ̡͌l̡̡̡ ̡͌l̡*̡̡ ̴̡ı̴̴̡ ̡̡͡|̲̲̲͡͡͡ ̲▫̲͡ ̲̲̲͡͡π̲̲͡͡ ̲̲͡▫̲̲͡͡ ̲|̡̡̡ ̡ ̴̡ı̴̡̡ ̡͌l̡̡̡̡.__l̡̡̡̡.__

‎__̴ı̴̴̡̡̡ ̡͌l̡̡̡ ̡͌l̡*̡̡ ̴̡ı̴̴̡ ̡̡͡|̲̲̲͡͡͡ ̲▫̲͡ ̲̲̲͡͡π̲̲͡͡ ̲̲͡▫̲̲͡͡ ̲|̡̡̡ ̡ ̴̡ı̴̡̡ ̡͌l̡̡̡̡.__‎__̴ı̴̴̡̡̡ ̡͌l̡̡̡ ̡͌l̡*̡̡ ̴̡ı̴̴̡ ̡̡͡|̲̲̲͡͡͡ ̲▫̲͡ ̲̲̲͡͡π̲̲͡͡ ̲̲͡▫̲̲͡͡ ̲|̡̡̡ ̡ ̴̡ı̴̡̡ ̡͌l̡̡̡̡.__‎__̴ı̴̴̡̡̡ ̡͌l̡̡̡ ̡͌l̡*̡̡ ̴̡ı̴̴̡ ̡̡͡|̲̲̲͡͡͡ ̲▫̲͡ ̲̲̲͡͡π̲̲͡͡ ̲̲͡▫̲̲͡͡ ̲|̡̡̡ ̡ ̴̡ı̴̡̡ ̡͌l̡̡̡̡.__


Simbol yang bermain dalam kepala otak aku.....
Nampak x apa yang ada dalam kepala otak aku???

Itu la dia....
Aku jarang nak balik umah bila aku tgh belajar...
Atau kat kampus...
Tapi...
Intersesi ini buat aku rase....
Argh!!!
Tensionnya....Bosannya....
Nak balik umah!!!

~NOTA KAKI~
Perbualan dalam tubuh badan....

Jiwa = Sabar ea je...
X lama...sebulan lebih jew...
Chill okk....

Hati : Chill pala pak hang!!!
Aku bosan la syial.......

Hahaha...Sumpah boring!!!

Bola sepak


Bola sepak.....
Selalunya sinonim dengan lelaki...
Betol x??

Kalau lelaki yang x suke bola...
Kadang2 akan dianggap pelik....
Nak2 lagi yang x main bola.....
Mesti kene ejek....
Bapak ar x reti bersukan dowh ko nie.....

Come on la....
X semua orang akan ada minat yang sama....
Kalau kau rase kau minat main bola....
Baguslah...
Teruskan la main futsal....
Di masa lapang korang tue.....
Dan teruskan la besengkang mata....
Nak menonton bola....
sampai korang sanggup...
Lupekan sekejap paper final korang kew apew...
Itu korang punye pasal...

Tetapi perlu kew korang yang segelintir nie...
Maksud aku x semua la...
Nak paksa orang yang x minat dengan Bola sepak nie...
Main futsal...
Teman korang tengok bola...
X perlu kowt...
X perlu jugak korang nak ejek konon x laki la....
Bila x minta bola sepak nie....
Better kan korang carik membe yang minat...
Main futsal ngn korang tgok bola ngn korang...
aku rase x susah kowt nak carik...

X payah la korang nak paksa...
Kawan korang yang x minta bola tue bersama anda sebelum...
Mereka sepak anda sampai...
Kan kan???
Hormat la minat orang lain...
Korang minat bola kami bole hormat....
Sampai kadang kat tempat Tv nak tengok cerita kowt..
Tapi korang mintak ubah Channel....
Nak tengok bola dan
Buat kami terpaksa jerit GOl!!!! sama ngn korang...
x salah kowt korang just diam...
Bila adew yang kata diye x minat bola...
X perlu ko nak bahan....

JUst Hormat minat orang lain....


~NOTA KAKI~
Aku post nie pun sbb...
Adew bengang ngn seorang member aku yang mcm sial...
Nak ngutuk aku...
Pasal aku x minat bola...
Aku punya pasal la.....
Aku memang dari dulu....
X minat dengan BOLA SEPAK...
Rase nak sepak2 jew member aku petang td....


~NOTA KAKI2~
Lelaki x semestinya...
Semua minat Bola...

Bosan??Shuffle sudey....

Kalau bosan...
Banyak benda yang kita bole buat.....
Makan.....jalan-jalan....
Karoke....Pukul orang....Caci maki orang....
Dan sebagainya....
Termasuklah Shuffle.....

~Video 1~
Agaknya polis nie bosan kowt x buat apew....
Ataupun Sebelum kerja dah makan....
Time rehat x nak makan...
Isi masa lapang...
Dengan shuffle....
Hahaha....

video

~Video 2~
Nie pulak shuffle gabungan Budok besor...
Dan budok kocik...
Hehe...yang ini mcm smart jew aku tengok...
comel pun adew.....


video



~NOTA KAKI~
Kalau aku pulak.....
Masa lapang dan masa bosan aku....
Dipenuhi dengan tido...
Dan blog.....
Sekarang nie bosan giler intersesi...
Baru la adew masa nak update blog....
(^..^)