Saturday, June 19, 2010

PTPTN dan Sikap pelajar...

Assalamualaikum...
Artikel yang aku cube paparkan ini adalah
tentang rungutan yang dihantar kepada
"UTUSAN MALAYSIA"
oleh seseorang atau lebih specific adalah bekas pelajar
yang merungut tentang PTPTN
Sila bace ea...



~Rumusan~

ARTIKEL1
Engkau dah tahu ko dari kalangan
Orang yang susah...
Bapa yang mempunyai tanggungan yang ramai...
Dah dapat peluang melanjutkan pelajaran....
Dapat pinjaman PTPTN....
Kenapa ko TAK BELAJAR BETOL2
wahai si bangang yang merungut.....
Ko tahu knape aku ckp ko bangang???
sebb ko walaupon masuk ipta..
pnah blaja tinngi....
ko mempunyai....
otak yang kecil dan hanya tahu merungut....
Bangang..aku blaja jugak wei......
aku dpt gak PTPTN...
tp aku x dew msalah pon ngn PTPTN??
sbb apew??
sebb aku pandai maintain pointer aku sendiri...
semua org tahu mmg kalau pointer rendah..
PTPTN akan tangguhkan bayaran....
dah termaktub dalam perjanjian
yang ko sain dulu ngn PTPTN...
kew dulu ko maen sain jew dulu pinjaman tue??
tanpa baca dulu..
hah!!
tu la masalah ko!!
tu la psal ko mmg bangang....!!
KALAU KO BELAJAR PANDAI2 PTPTN TIDAK AKAN SEKAT PINJAMAN KO...
JANGAN JADIKAN SUSAH DAN KEWANGAN MASALAH KO..
OTAK KO TUE YANG MASALAH....

ARTIKEL2
Yang menulis surat kat artikel 2 nie plak...
Ko mmg same bangang dengan org kat artikel 1 td...
malah ko lg bangang!!!
Yang ko nk tersentuh ngn masalah dorang tue knape??
KONON TERSENTUH..
tersentuh taik ko...
PELAJAR SEKARANG JANGAN DIBERI KEMANJAAN SANGAT...
KALAU DORANG TAHU DORANG ADEW MASALAH KEWANGAN...
DORANG PATUT BLAJA DENGAN TEKUN DAN CUBE PERBAIKI STANDART OF LIVING DORANG...
Sendiri belajar x pandai nk merungut....
salahkan pihak laen...
NIE BARU BETUL...
APA YANG DIKATAKAN FIKIRAN X MATANG...

~NOTA KAKI~
Hmm sekarang nie mmg betul la dorang kate rakyat Malaysia mmg sangat manja....
DAH BANYAK SUBSIDI diberi...
pinjaman diberi...
tapi tetap adew yang merungut..
Dorang ingat Kerajaan nie
Mak Bapak dorang nk bg semua ape yg dorang nk...
bnyak lg kerajaan nk pikir...
bukan nye nk asyik...
sibuk ngn masalah PTPTN korang...
yang mcm sampah jew aku tgok....
KEPADA SEMUA RAKAN2 DAN PELAJAR LAIN..
Belajar rajin2 semua...
jangan jadi mcm org dlm artikel diatas...
nnt dah keje byar blik PTPTN ramai2...
sebb rmai adik2 kita yg nk guna pula duet itu...
ok??




3 kata2:

hustmiera said...

aq sokong tu...'
biar pon study aq tak la sehebat mane...
tapi ttp usaha nak pk byr balik hutang2 yang terbeban tu..
aq gune wet tu la wat blanje tyme blaja n...
huhhu

RaJE mUhD aMiRuL ZaIn.. said...

hmm nie pon aku bukan nk kutuk org yg x bape pndai..cume aku gram bila diye kecoh2 kat surat khabar....

mcm msalah diye nie mewakili semua pelajar..
mcmPTPTN nie selalunye mmg menindas kite....

kite sendiri yg problem..nk ngomel2 pon ngomel2 la ngn kawan2 sudey..nie nk perbesarkan...

pdhal ptptn tue yg tlong kite selama nie...

hustmiera said...

ye r tuh,,,
sembang warung kopi sudey kan...
lagi mau kecooh..aq rase dy wat malu diri sndiri lagi de la kot...
tak pon dy rase nk sng je...beban sndri tak mo tanggung..lagi mau share ngn public..tyme sng ngn wet
PT, tak de lak nak share ngn public..??hampeh je..