Thursday, December 2, 2010

Sepi dan Sepi......

~Pesanan~
Post kali nie bosan...
Berkaitan tentang pendapat aku....
Dan tentang aku sendiri...
Sape x mau amek tahu...
Atau x ingin bace tntang aku...
Atau sape cepat bosan...
SHUT DOWN Laptop atau PC korang...
dan pergi tidur....


"Bisikku pada bulan"
"Kembalikan"
"Temanku...Kekasihku..Syurgaku"
"Tanpa dia malam menemaniku"
"Sepi memelukku"
"Bulan jangan biar siang"
"Biar alam ini kelam"
"Biar ia sepi sepertiku"

(Ayat sedutan filem Sepi)
Saja nak bg korang baca...
Aku suka puisi dia....

Hmm petang tadi...
Kat astro Ria x salah aku..
Aku tengok cerita "SEPI"
Macam kene lak ngn mood aku time tue...
Bagi aku...
Banyak2 filem melayu....
SEPI adalah antara filem melayu..
Yang aku rase bagus dan best...
Filem nie bagi aku...
Dapat membuat penonton dapat tangkap...
Emosi yang ada dalam filem tue
Itu pendapat aku lah....

Post aku kali nie...
Aku nak berkata tentang....
"SEPI"

Keseorangan...
Kesunyian....
Ketiadaan...
Apa persamaan ketiga2 perkataan ini...
Ianya membawa kita kepada sesuatu...
Sesuatu yang dipanggil....
Kesepian.....

X kesah la apa pun yang korng tafsirkan...
Yang pasti....
Ia membawa maksud yang teruk...
Yang semua orang...
Termasuk aku...
Teringin mengelak...
Dan tidak ingin bnda itu...
Berlaku pada kita....

Semua orang takut..
Apa yang dinamakan kesepian...
Kita sepi...
Bila kita sorang...
Kita sunyi..
Bila kita tiada teman disisi...

Tapi...
Perlukah kita...
Perlukah kita bermain perasaan kita sendiri...
Apa yang kita boleh lakukan...
Apabila kita bermain dengan...
Apa yang dinamakan...
"Permainan perasaan"

Pada pandangan aku...
Sepi itu....
Dapat aku bahagikan kepada 3 jenis...

Sepi dengan keluarga...
Sepi dengan teman...
Sepi dengan kekasih...

Sepi pada keluarga....
Itu tidak mungkin berlaku pada aku..
Aku mempunyai keluarga yang bahagia...
Keluarga yang sempoi...
Keluarga yang ceria...
Tak mungkin aku....
Sepi bila hidup dalam keluarga aku...

Sepi pada teman...
Selama 21tahun aku hidup...
Aku mempunyai pelbagai jenis kawan...
Kawan susah senang..
Kawan makan kawan...
Kawan yang time senang jew adew...
Kawan yang time susah jew adew...
Kawan yang memberi masalah..
Kawan yang memberi kegembiraan...
Kawan yang bagi kita susah..
Semuanya aku sudah ada...
X mungkin aku akan sepi....
Tidak mungkin sekali....
Tiada sepi pada aku dalam berkawan..

Sepi pada kekasih...
Kekasih...
Perlu kew kita sepi kerana kekasih....
Perlu ke??
Perlu kew!!!
Hmm dari sekolah rendah...
Ke sekolah menengah...
Sehingga sekarang..
Hanya seorang...
Sorang yang sudah bertapak..
Dihati aku....
Yea dia sorng jew...

Sebelum dia mucul...
Bagi aku...
Sepi itu x pernah ada pada aku...
Aku x kesah pon ada..
Atau tiada sesorang..
Yang korang paggil awek atau Gf...
Sebab aku rase kawan sudah cukup...
Kawan penceria Hidup aku...
Aku x mati x de awek....
Aku boleh idup tanpa perempuan...
Yang perlu aku sayang...
Bukan maksud aku...
Aku nie x pernah suke perempuan...
Cume aku rase x perlu untuk aku bercinta...
Bnda tue jauh lagi aku rase....
Itulah pendapat aku...

Tapi itu semua sebelum dia muncul...
Sebelum aku jumpa cinta pertama aku...
Selepas dia muncul...
Hidup aku makin ceria....
Hampir tiada sepi yang datang pada aku...
Aku lengkap semua nya...
Aku adew Keluarga...
Aku adew Teman..
Aku adew kekasih....
Hidup aku rase bebas daripada masalah...
Bebas dr masalah hati...

Tapi....
Aku sebagai manusia...
Manusia x pernah sempurna..
Sentiasa akan melakukan kesalahan...
Aku...
Aku dah buat satu kesalahan...
Aku lepaskan apa yang dinamakan cinta....
Aku lepaskan dia..
Bermula la dari situe....
Aku mempunyai satu sepi yang x pernah aku alami...
Sepi kepada kekasih....
Sepi untuk bercinta...

Aku pon xtau...
Ianya selalu datang dengan tetiba..
Datang tanpa dipinta....
Aku rase kosong...
Kosong akan sesuatu..
Yang selama ini terisi dengan...
Gurauan kawan2...
Kemudian beralih kepada..
Gurauan dengan si dia...
Dan kini...
Ianya kosong...
Dibiarkan kosong...
Genap la ianya kosong 3tahun...
Beberapa hari lalu
Bertemankan hanya teman dan keluarga...

Mungkin bila disebutkan tentang isu Bercinta...
Ada yang akan kata....

"Aku dah serik untuk bercinta"
"Aku dah penat bercinta"
"Aku dah x ingin bercinta"
"Aku dah bosan bercinta"
"Aku dah malas nak bercinta"

Ya...Inilah...
Yang sering aku dengar daripada...
Orang yang x dew Bf atau Gf...
Aku x tau la ini ayat untuk Cover...
Atau korang serius...
Atau untuk tutup malu ke..
Apa2 je lah...
Yang penting aku tahu...
Jauh disudut hati korang...
Mahu bercinta....

Mungkin mereka merasakan...
Pengalaman lalu...
Menjadikan mereka penat...
Untuk mereka memulakan lagi...
Dengan seseorang yang baru...
Tapi...
Aku tahu....
Ada keinginan mereka..
Untuk bercinta lagi....
Ada...
Hanya yang tidak ada hati jew...
Yang x dew perasaan itu....

Aku...
Selalunya....
Dengan jelasnya selalu berkata....
Aku mmg ingin bercinta...
Tapi kan...
Aku x mencari...
Bodohnya tindakan aku kan...
Ingin bercinta...
Tapi tidak mencari....
Aku hanya fokus pada yang satu...
Mmg x la nk dapat bercinta...
Tapi semua tu...
Aku x kesah....
Sebab...Yea..
Aku bukanlah desperate....
Sampai nak main sambar sape2 jew...
Tuk ilangkan sepi aku...
X mungkin aku akan buat begitue...
Cume aku rase dah lama....
Lama sangat aku biarkan...
Diri ini sepi...
Sepi tanpa cinta....

Bukan maksud aku disini..
Cube untuk POYO atau...
nak beMADAH atau...
nak berJIWANG...

Cume aku disini...
Apa yang aku buat...
Adalah bermain....
Bermain dengan perasaan aku sendiri...
Ya..macam yang aku tulis diatas...
Bermain dgn "Permainan Perasaan"

Bila fikir balik...
Walaupun perkara tue sudah lama berlalu....
Hmm aku dah pernah buat salah dulu...
Aku dah buat tindakan melulu...
Yang akhirnya apa pun aku x dapat...
Bnda yang sepatutnya dapat aku perbaiki...
Dapat aku teruskan semula...
Telah aku musnahkan...
Kerana mengikut perasaan hati...
Telah aku rosakkan...
Kerana mengejar sesuatu yang x pasti...
Yang akhirnya membawa aku kepada sesuatu...
Sesuatu yang datang dan pergi...
Tanpa amaran dan belas kasihan...
"SEPI"

Bila...
Sepi datang mencekam...
Kita secara Automatik...
Akan mencari lagu...
Lagu yang boleh buat...
Kita bermain ngn perasaan sendiri...

Selalu...
Aku nasihatkan kepada kawan2 ku...
Jangan bermain dengan lagu...
Jangan bermain perasaan...
In fact...
Aku sendiri melakukan bnda yang sama...

Mungkin setiap org bertindak bnda yang sama...
Bila berhadapan situasi ini....
Apa2 pun....
Masing2 adew cara...
Untuk mereka...
atau Aku sendiri...
Menyelesaikan masalah hati masing2...

Apapun yang berlaku sekarang...
Atau pun dimasa lepas...
Ianya akan aku jadikan satu pengalaman...

Yea...
Aku tengah sepi...
Bosan....
Sunyi....

Aku kini Sepi...
Sepi...Sepi....Sepi....
Sepi yang belum bertemu nokhtah....

~NOTAKAKI~
Current mood x best....
Sangat2 x best...
Sakit.....
Sakit dgn perasaan dan diri sendiri.....

4 kata2:

ieja said...

raje chill yawww :)
ieja di sini dtg utk menceriakan raje :D

HaQiTa said...

pjng nye. semput aq bace. haha~
bende ni x pk pon xpe. tp xleh jgk if xpk langsung. y not buke ruang di hati ko tu kpd sesiape yg ko berkenan ke..ape ke..if ko tggu cinta yg le ubt sepi ko tuh, xgune jgk tanpe usaha.kite kat dunia ni kan sume nye perlu kan usaha.termasuk la soal hati..jd, renung2 & slamat beramal..kui3..

lovelove said...

be strong~

Shamin Aizuddin said...

arghh..besajak2 lak ko