Thursday, November 25, 2010

Pnggilan dalam persahabatan....

Kali nie...
Aku nak bercakap tentang pendapt aku..
Mengenai nama dan panggilan...
Dalam berkawan....
Adew sestengah...
Kita akan bahasakan diri..
Dan kawan kita dengan....


"Nama"
"KAU" dan "AKU"
"AWAK' dan "SAYA"
"KITA" dan "KAMU"
"I" dan "U"
ataupun
Kita bahasa kan diri sabagai..
"orang"

Hmm kadang2...
Adew kew sebb??
Atau makna setiap panggilan yang kita guna....??
Korang rase adew kew??

Ntah la..
Dulu bg aku...
Dew jurang yang besar...
Antara kesemua panggilan nie...

Bagi aku...
Panggilan kau dan aku...
Itu hanya la untuk kawan2....
Hanya la untuk...
Hnya untuk kawan lelaki..
Mahupon perempuan...
Orang yang dah biasa dengan kita...
Yang sudah lali dan masak...
Dengan kita..

Panggilan
"SAYA" dan "AWAK"
"KITA" dan "KAMU"
Bagi aku...
Hanyalah untuk...
Aku dan kawan perempuan aku...
Sbb nye..
ntah la..mmg aku pikir gitue...
X pernah kwot aku bhasakan diri...
Awak saya ngn kawan2 laki...
Geli kowt...
X pon aku akan bahasakan diri...
saya ngn orng yang lebih tua..
yang lebih aku hormat..
Macam ngn pakcik makcik...
Ngn cikgu2..

Kalau panggilan "I" dan "U"
Wah aku geli kowt ngn pangggilan tue..
Mmg x akan rapat la ngn aku..
Kalau guna I & u nie...
Lagi satu aku dulu pikir..
Itu selalu kalau berpacaran..
(Keh2 berpacaran nie)
Jew yang akan guna ayat tue..

Panggilan "ORANG" Dan "Nama" lak..
Dulu selaluya...
Aku akan guna kepada...
Family aku...
Ngan mak aku..
Ngan bapak aku....
Bole la...
Kadang2 ngn kawan perempuan aku...
Ley kire la bape ramai...
Selalunya aku akan guna...
Bahasa diri "Orang" nie..
Bila aku x mahu gunakan...
Awak,saya,kau,aku mahupun i dan u...


Hmmmm.....
Tapi ini pendapat aku pada masa dahulu lah....
Waktu aku zaman Kecil2 ,Muda2...
I think this...
A long time ago....

Sekarang!!!
Hmm Fikiran aku....
Sangat2 dah berubah tentang nie...
Bagi aku..
X adew ape ngn panggilan...
Mana yang kita rasa selesa...
Kita gunakan jew....
Kalau org start bahsakan diri I&U..
Kita ikutkan jew la...
Kalau dew yang bhasakan awak saya kita kamu....
Kita pon pakai jew la....
Tul x...
Slalunya..
Common kita akan guna...
KAU dan AKU jew kan....
Lebih senang dan selesa....
Sbb tue la nama blog aku...
Dari aku untuk korang...
Haha...supaya lebih selesa menaip..
Dan bercerita....
Keh2..

Bagi aku...
Panggilan itu hanya la cara....
Untuk kita berbahasa ngn seseorang...
Yea i learn this from someone...
Dia kata...
"Orang berbudi,kita berbahasa"
Yea..
Sejak tue pemikiran aku..
Berubah tentang ini....

~NOTA KAKI~
Hmm...
Aku post bnd nie sbb aku dew terbaca...
Ttg cara pangilan kita....
Kepada kwan dan sahabat....
Kat satu artikel dlm majalah "REMAJA"
Haha...
Tetibe...
MAJALAH REMAJA???
WTH??
Haha...
Tapi bg aku ini la peddapat aku...
Tentang Pangilan kita seharian dalam hidup...

5 kata2:

Azwazee Mohd Daim said...

dulu ak rasa cam ko gak..especially I & U..ak rasa geli giler..time kat skolah dulu r..huhu..tp skunk..bak kata ko..panggil je dgn nama yg kita selesa..;p

RaJE mUhD aMiRuL ZaIn.. said...

haha..same ea..tu la...skng nie masa berlalu..pandangan kita pon berbeza dgn dulu dan skng....itu org tua2 pernah kata...kita nie belajr dr pengalaman..dr pengalaman kita mmg bole ubah persepsi kita......

HaQiTa said...

aq dgn fmly aq pon men tibai je bhse kan diri aq "aku"..tp stil la pggl mak ayh n kak utk dorg...

hustmiera said...

I sokong U raje..........
hahahahahahahahah!!!!!!

RaJE mUhD aMiRuL ZaIn.. said...

tiq= haha..yelah ngn akak adik aku pon kau aku,..mak aku aku bhasakan diri org...haha..kadang dew jew tersasul kau aku...keh2..

has= ok sejak bila kita ber "I" "U" nie???
argh!!!mmg x la i u ngn kau....
I love U kat kau bole la......gaga..
(kalau tari terbaca mampos aku)